Kanada Elektronik Seyahat İzin Belgesi (eTA) Dönemi Başlıyor!

Kanada seyahati sırasında seyahat amacını kanıtlayıcı belgelerin, kimlik belgesi, Kanada vizesi olan ve geçerliliği en az 6 ay süreli olarak devam eden pasaportları olmadan seyahatlerine çıkamazlar.    

 

NOT: Türk vatandaşları, Kanada vize uygulamasına dâhil oldukları için Kanada eTA Onay Belgesi uygulamasından muaf tutulacaklar.


Elektronik Seyahat İzni Belgesi (eTA) Nedir?

 

Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) resmi web sitesi üzerinden eTA İzin Belgesi başvurusu sonucu alınan elektronik onay belgesidir. Kanada seyahati yapacak olan kişilerin ciddi sağlık sorunu ya da sabıka kaydı olması halinde Kanada Elektronik Seyahat İzin Belgesi için müracaatın Kanada uçuşunun çok öncesinde yapılması, Kanada Göçmenlik Bakanlığı’nın (CIC) detaylı araştırma yapabilmesi için önem taşımaktadır.

 

Kanada Göçmenlik Ofisi’nin yeni bir uygulaması olan bu kayıt sistemine işlem yapılması esnasında Onay Belgesi ücreti de başvuru sahiplerinden alınacaktır. Kanada seyahati yapan her aile üyesi için yaşa bakılmaksızın, eTA Belgesi alınması zorunlu kılınacaktır. Kanada ülkesine giriş esnasında eTA Onay Belgesinin sınır yetkililerine sunmak zorunludur.  

 

Kanada Elektronik Seyahat İzin Belgesi eTA, 5 yıl süre ile geçerliliğini kotuyacaktır. eTA Onay Belgesi, başvuru yapan kişinin pasaportuna ait olacaktır. Pasaportun kaybedilmesi halinde kişi, yeni pasaport için tekrar eTA’ya başvuru yapmak durumunda kalacaktır.  

 

Kanada eTA Başvuru Süreci

 

Kanada Göçmenlik Bakanlığı (CIC) resmi web sitesi üzerinden yapılacak olan başvuruda eTA İzin Belgesi almak için geçerli süreye sahip pasaport, şahsi kredi kartı ve bir e-posta adresi başvuruyu tamamlamak için yeterli olmaktadır. eTA’ya başvuracak kişilerin, sistem tarafından yönlendirilen sorulara net ve eksiksiz bir şekilde ceap vermeleri gerekecektir. Örneğin; Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığı ile görüşme sırasında tercih edilen dil (İngilizce veya Fransızca), medeni durumu, yabancı uyruklu kişinin sahip olduğu vatandaşlık ya da göçmenlik statüsü, ülkeye ne kadar meblağ ile girişin yapılacağı, mesleği-ünvanı- işverenin ismi ve adresi, Kanada dışında herhangi bir ülkeye giriş izni verilip verilmediği, sabıka bilgileri, sağlık durumu, Kanada’ya seyahat amacı gibi… 

 

eTA başvuruları birkaç dakika içinde onaylanabileceği gibi bazı durumlarda CIC onay için biraz daha uzun zamana ihtiyaç duyabilir. Bu gibi durumlarda, sistem başvurudan hemen sonra başvuru sahibine, işlemler ve süreç hakkında bilgilendirme amaçlı e-posta yollayacaktır. Program ilerledikçe eTA işlem süreci hakkında kapsamlı detaylı bilgiler CIC’nin internet sitesi üzerinden yayınlanacaktır. Kanada daimi göçmenlik kartı (PR) sahibi olan kişilerin Kanada’ya girişlerinde eTA’ya ihtiyaçları olmayacaktır.